Żywienie człowieka w zdrowiu i w chorobie
Studia Podyplomowe
Studia Podyplomowe
Studia podyplomowe „Żywienie człowieka w zdrowiu i chorobie” mają na celu dokonanie przeglądu bieżących problemów i trendów żywieniowych w społeczeństwie, poznanie przez słuchaczy warunków obecnych i perspektyw rozwoju rynku artykułów żywnościowych, wykształcenie u słuchaczy umiejętności oceny innowacyjnych produktów żywnościowych pod względem zdrowotnym, ukształtowanie u słuchaczy postawy zdrowego stylu życia uwzględniającego racjonalny sposób odżywiania.
Studia podyplomowe „Żywienie człowieka w zdrowiu i chorobie” skierowane są do:
Słuchaczami studiów podyplomowych mogą być osoby, które legitymują się dyplomem ukończenia studiów wyższych.
Studia podyplomowe „Żywienie człowieka w zdrowiu i chorobie” są formą studiów niestacjonarnych. Zajęcia będą odbywać się kolejno w modułach tematycznych. Maksymalnie 8 godzin lekcyjnych dziennie w wyznaczone co dwa tygodnie terminy zjazdów (soboty i niedziele).
Studia obejmują łącznie 180 godzin dydaktycznych, w tym:
Do pobrania: siatka_godzin
Program studiów obejmuje moduły zajęć związane z praktycznym przygotowaniem zawodowym, którym przypisano punkty ECTS w wymiarze większym niż 50% liczby punktów ECTS, o której mowa w ust.1 pkt 2, służąca zdobywaniu przez studenta umiejętności praktycznych i kompetencji społecznych (na podstawie art. 28 ust. 1 pkt 11-12 i 16 ustawy z dnia 20 lipca 2018 roku – Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce (Dz.U. z 2018 roku, poz. 1668) i Rozporządzenia Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego z dnia 27 września 2018 r. w sprawie studiów (Dz. U. z 2018 r. poz. 1861 z póź. zm.).
Łączna liczba punktów ECTS = 60.
Warunkiem ukończenia niestacjonarnych studiów podyplomowych jest zaliczenie wszystkich zajęć, stosownie do wymogów przewidzianych w programie studiów oraz napisanie pracy dyplomowej.
Miejsce realizacji:
Wydział Nauk o Zdrowiu w Bytomiu Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach (Zabrze-Rokietnica, ul. Jordana 19).
Harmonogram zajęć zostanie podany w terminie co najmniej 14 dni przed datą uruchomienia studiów.
Termin rekrutacji: 28.06.2021 do 30.09.2021 lub do wyczerpania limitu miejsc.
Wymagane dokumenty, które należy złożyć, aby podlegać rekrutacji:
Kandydaci ubiegający się o przyjęcie na studia podyplomowe ww. dokumenty składają osobiście lub w formie listu poleconego na adres:
Dziekanat Wydziału Nauk o Zdrowiu w Bytomiu
Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach,
ul. Piekarska 18,
41-902 Bytom,
z dopiskiem na kopercie „studia podyplomowe”.
Tel. 32/397 65 30. Przyjęcia interesantów – od poniedziałku do piątku w godzinach: 8:00-15:00.
Uwaga: minimalna liczba zgłoszeń do uruchomienia edycji – 12 os. lub 20 os.
Koszt studiów: 2 600,00 zł
Słuchacze dokonują opłaty za studia podyplomowe jednorazowo lub w ratach w następujących terminach:
Zasady pobierania opłat za usługi edukacyjne na studiach prowadzonych w Śląskim Uniwersytecie Medycznym w Katowicach określa Zarządzenie nr 200/2019 z dnia 17 grudnia 2019 r. Rektora SUM
Wysokość opłat za studia podyplomowe w Wydziale Nauk o Zdrowiu w Bytomiu w Śląskim Uniwersytecie Medycznym w Katowicach reguluje Zarządzenie Nr 110/2021 z dnia 07.07.2021 r. Rektora SUM.
dr hab. nauk o zdrowiu Tomasz Holecki prof. SUM
Kierownik Zakładu Ekonomiki i Zarządzania w Ochronie Zdrowia Wydziału Nauk o Zdrowiu w Bytomiu. Członek Polskiego Towarzystwa Zdrowia Publicznego oraz Stowarzyszenia Narodowego Funduszu Ochrony Zdrowia w Katowicach, a także Koordynator Wydziałowy Stowarzyszenia Szkół Zdrowia Publicznego w Europie (ASPHER).
Praktyk zarządzania w systemie ochrony zdrowia, posiadający uprawnienia do zasiadania w radach nadzorczych spółek Skarbu Państwa.
Zainteresowania naukowo-badawcze Pana Profesora skupione są wokół zarządzania w ochronie zdrowia oraz zarządzania publicznego, a także zdrowia publicznego ze szczególnym uwzględnieniem roli samorządu terytorialnego.
Autor ponad 170 recenzowanych publikacji z w/w obszaru oraz uczestnik europejskich i krajowych projektów badawczych z zakresu zdrowia publicznego, zarządzania publicznego i klasteringu, m.in. takich jak: „Regionalne zróżnicowania w dostępie do świadczeń medycznych jako konsekwencja sprawności zarządzania publicznym systemem opieki zdrowotnej”, „Funkcjonowanie sektora podstawowej opieki zdrowotnej w Polsce oparciu o praktykę lekarza rodzinnego”, “Health Impact Assessment in new member states and pre-accession countries” oraz „Regionalny klaster ochrony zdrowia”.
Autor lub współautor branżowych raportów i ewaluacji, w tym m.in. „Badanie jakości i adekwatności wsparcia edukacyjnego udzielonego pracownikom sektora ochrony zdrowia w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki” zrealizowane na zlecenie Ministerstwa Zdrowia czy raport „Evidence Briefs for Policy to Improve Primary Health Care” zrealizowany na zlecenie Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) we współpracy z Ministerstwem Zdrowia, jako element programu Evidence – Informed Policy Network (EVIPNet).
Renata M. Polaniak,
dr hab. n.med., w zakresie biologii medycznej, po. kierownik Katedry Dietetyki Wydziału Nauk o Zdrowiu w Bytomiu Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach. Autorka i współautorka publikacji naukowych (artykułów w czasopismach zagranicznych i krajowych o zasięgu międzynarodowym, rozdziałów w książkach, monografii). W pracy naukowo-badawczej koncentruje się na następujących zagadnieniach: oddziaływanie preparatów farmakologicznych na przemiany metaboliczne zachodzące w organizmach in vivo; wpływie reaktywnych form tlenu i antyoksydantów na procesy prooksydacyjno/antyoksydacyjne oraz peroksydację lipidów w organizmach żywych in vivo; wpływ czynników fizykochemicznych na wzrost oraz przemiany szlaków metabolicznych badanych linii komórkowych in vitro; ocena oddziaływania cytostatyków o różnym mechanizmie działania w połączeniu z bioaktywnymi składnikami diety (BSD) o wielokierunkowym działaniu, na układ prooksydacyjno/antyoksydacyjny linii komórkowych nowotworów ludzkich.
Marek Kardas, dr hab. n. o zdrowiu,
technolog żywności i żywienia człowieka, certyfikowany specjalista ds. analiz sensorycznych, kierownik Zakładu Technologii i Oceny Jakości Żywności Katedry Dietetyki Wydziału Nauk o Zdrowiu w Bytomiu Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach. Autor licznych publikacji naukowych (artykułów, rozdziałów, monografii). Uczestnik wielu staży naukowo badawczych oraz szkoleń, m. in. z zakresu zastosowania innowacyjnych metod dydaktycznych (mentoring, learning – by – doing). Aktualne zainteresowania naukowo badawcze dotyczą sensorycznej oceny jakości żywności i jej znaczenia w kształtowaniu preferencji.
dr hab. n. o zdr., prof. SUM Dziubanek Grzegorz, prof. SUM
zatrudniony w Śląskim Uniwersytecie Medycznym w Katowicach od 2005 roku. Obecnie pełni funkcję Kierownika Katedry Zdrowia Środowiskowego oraz Zakładu Środowiskowych Czynników Ryzyka Zdrowia Wydziału Nauk o Zdrowiu w Bytomiu. Zastępca Przewodniczącej Rady Dyscypliny Nauk o Zdrowiu SUM w kadencji 2019-2020.
Pełnił wiele funkcji organizacyjnych m.in. był członkiem Komisji Rekrutacyjnej, Zespołu ds. Promocji Wydziału Nauk o Zdrowiu w Bytomiu, Wydziałowej i Uczelnianej Komisji Wyborczej. Współorganizator kierunku studiów I i II stopnia Zarządzanie Ryzykiem Zdrowotnym. Promotor licznych prac magisterskich i licencjackich, wieloletni opiekun Koła Naukowego przy Katedrze Zdrowia Środowiskowego. Pełni funkcję członka Rady Społecznej Górnośląskiego Centrum Zdrowia Dziecka im. św. Jana Pawła II SPSK Nr 6 Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach w kadencji 2016-2020. Laureat dwóch drugich nagród Konkursu „Dum spiro, spero” za najlepsze prace naukowe dotyczące wpływu zanieczyszczeń powietrza na zdrowie (Wojskowy Instytut Medyczny 2017, 2018). Odznaczony Srebrną Odznaką Honorową za zasługi dla województwa śląskiego (2015). Jest wielokrotnym laureatem nagród JM Rektora SUM.
Główne zainteresowania naukowe dra hab. Grzegorza Dziubanka dotyczą środowiskowych uwarunkowań zdrowia, oceny ryzyka zdrowotnego związanego z narażeniem populacji na zanieczyszczenia powietrza, metale ciężkie oraz chlorowcopochodne trwałe zanieczyszczenia organiczne.
Dr n. o zdr. Justyna Nowak
dietetyk kliniczny, psychodietetyk. Absolwentka studiów licencjackich, magisterskich oraz doktoranckich Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach. Pracownik naukowy oraz dydaktyczny Katedry Profilaktyki Chorób Metabolicznych, Wydziału Nauk o Zdrowiu, Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach. Od 2012 roku zdobywa doświadczenie jako dietetyk w pracy z pacjentem. Autorka i współautorka licznych publikacji naukowych, podręczników dla studentów dietetyki, wystąpień na konferencjach naukowych krajowych oraz zagranicznych.
Adres do korespondencji: Katedra Profilaktyki Chorób Metabolicznych SUM, ul. Piekarska 18, 41-902 Bytom. Telefon: 32 39 76 541. Adres email: justyna.nowak@sum.edu.pl
Mgr Buczkowska Marta,
Mgr Marta Buczkowska ukończyła studia na Wydziale Biologii i Ochrony Środowiska (kierunek: biotechnologia) Uniwersytetu Śląskiego. Staże zawodowe: laboratorium mikrobiologiczne firmy Jogser oraz laboratorium akredytowane J.S. Hamilton Poland Ltd. Oddział Katowice W 2008 r. rozpoczęła pracę na Wydziale Nauk o Zdrowiu w Bytomiu, Śląskiego Uniwersytetu Medycznego, gdzie pracuje do dnia dzisiejszego w Katedrze Toksykologii i Uzależnień. W 2018 r. z powodzeniem wszczęła przewód doktorski na stopień naukowy doktora nauk o zdrowiu i aktualnie jest na etapie finalizowania pracy doktorskiej. Na dorobek naukowy mgr Buczkowskiej składają się prace o łącznym Impact Factor: 9,211, Punktacja MNiSW: 442,000. Zainteresowania naukowe: nadzór nad żywnością; toksykologia, w tym toksykologia żywności ze szczególnym uwzględnieniem substancji nieodżywczych (zwłaszcza histaminy), dodatków do żywności oraz mykotoksyn; wybrane aspekty higieny środowiskowej. Poza pracą dydaktyczną mgr Buczkowska prowadzi regularne badania laboratoryjne, także w ramach Koła Naukowego
dr n. o zdr. Katarzyna Brukało
Doktor nauk o zdrowiu, MBA w ochronie zdrowia, asystent dydaktyczny w Zakładzie Polityki Zdrowotnej Katedry Zdrowia Publicznego Śląskiego Uniwersytetu Medycznego.
Zainteresowania naukowe: polityka żywieniowa, lokalna polityka zdrowotna, dietetyka kliniczna.
Nominowana przez Europejską Federacją Stowarzyszeń Dietetyków – The European Federation of the Associations of Dietitians na członka European Specialist Dietetic Network (ESDN) for Older Adults na kadencję 2020 – 2024.
Realizator i badacz w licznych międzynarodowych projektach naukowych pod auspicjami Światowej Organizacji Zdrowia oraz Unii Europejskiej, m.in.:
• Essential Public Health Operations (EPHOs; 2015)
• Joint Action on Nutrition and Physical Activity (JANPA; 2015-2018)
• Joint Action on Health Equity Europe (JAHEE; 2018-2021)
• Policy Evaluation Network (PEN; 2019-2021)
• Joint Action on implementation of validated best practices in Nutrition (Best Re-MaP; 2020-2022)
Odbyła również 3-tygodniowy wyjazd szkoleniowy na Uniwersytet w Lund w Szwecji, czego efektem było uzyskanie tytułu trenera kompetencji miękkich (Soft Skills & Entrepreneur- Training of Trainers).
Pełniąc rolę eksperta Ministerstwa Zdrowia z zakresu zdrowia publicznego współtworzyła Mapy Potrzeb Zdrowotnych w zakresie niewydolności serca. Aktualnie, zaangażowana również w realizację projektu „ProfiBaza” realizowanego przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny.
Prowadzi także działania z zakresu promocji zdrowia oraz edukacji i poradnictwa żywieniowego, szczególnie wśród osób starszych (ze szczególnym uwzględnieniem osób cierpiących na choroby neurodegeneracyjne).
Laureatka nagród JM Rektora za działalność naukową i dydaktyczną, a także laureatka konkursu Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego „Trans.Formation.Doc” oraz „Młodzi Zdolni-Mój Pomysł dla Polski (2016)”. Zajęła IV miejsce w Plebiscycie Osobowość Roku 2019-województwo śląskie w kategorii Nauka, gdzie była nominowana za ważną społecznie działalność naukową.
dr n. med. Beata Całyniuk
Dr n. med. Beata Całyniuk zatrudniona w strukturach Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach od 2002 roku. Jest pracownikiem Zakładu Żywienia Człowieka, Katedry Dietetyki na Wydziale Nauk o Zdrowiu w Bytomiu. Całe życie zawodowe związane jest z kształceniem studentów kierunku dietetyka. Od wielu lat organizuje działania Polskiego Towarzystwa Dietetyki. Obecnie pełni funkcję v-ce Prezesa Polskiego Towarzystwa Dietetyki oraz przewodniczącej oddziału śląskiego.
dr n. med. Agata Kiciak
Pracownik Zakładu Żywienia Człowieka WZP w Bytomiu w latach 2003-2013, pracownik Zakładu Technologii i Oceny Jakości Żywności Katedry Dietetyki WNOZ w Bytomiu od 2013 roku. Ukończone studia – kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka. Uzyskany tytuł specjalisty w dziedzinie: Promocja zdrowia i edukacja zdrowotna (Państwowy Egzamin Specjalizacyjny w dziedzinach mających zastosowanie w ochronie zdrowia, 2013r.). Uczestniczy w pracach Polskiego Towarzystwa Dietetyki (sekretarz w zarządzie PTD – Oddziału Województwa Śląskiego).
Główny obszar zainteresowań badawczych – ocena sposobu żywienia oraz nawyków żywieniowych różnych grup populacyjnych, ocena wiedzy i zachowań konsumenckich w zakresie problematyki zdrowotnej żywności oraz wykorzystanie analizy sensorycznej w ocenie jakości żywności.
dr n.med. Elżbieta Szczepańska
Dr n. med. Elżbieta Szczepańska nauczyciel akademicki Zakładu Żywienia Człowieka, Katedry Dietetyki, Wydziału Nauk o Zdrowiu w Bytomiu Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach. Autorka publikacji naukowych, realizator projektów naukowych i dydaktycznych oraz członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki. W ramach pracy dydaktycznej prowadzi zajęcia dla studentów studiów I i II stopnia kierunku Dietetyka oraz studentów studiów doktoranckich i podyplomowych.
mgr Gabriela Wanat
Pracownik Zakładu Promocji Zdrowia WNoZ w Bytomiu. Absolwentka studiów pierwszego stopnia na kierunku Zdrowie Publiczne o specjalności Dietetyka, oraz drugiego stopnia na kierunku Zdrowie Publiczne. Ukończyła studia podyplomowe dla pracowników jednostek naukowych na kierunku „Menadżer projektów badawczych” na Wyższej Szkole Ekonomii i Innowacji w Lublinie. Uczestniczy w pracach Polskiego Towarzystwa Dietetyki. Ukończyła z certyfikatem kurs Science&Cooking: From Houte Cuisine to Soft Matter Science organizowany przez Harvard University i kurs The Science in Gastronomy organizowany przez The Hong Kong University of Science and Technology. Posiada kilkunastoletnie doświadczenie pracy w zawodzie dietetyka. Jest koordynatorem innowacyjnych warsztatów o tematyce molecular gastronomy i popularyzowała tematykę w ramach projektów „Kuchnia molekularna, czyli nauka w gastronomii” i „Kolorowo znaczy zdrowo”.
Obsługa administracyjna
e-mail: sekretariatwnozb@sum.edu.pl
tel.: (32) 397-65-30;
Studia powstały na postawie Zarządzenia Nr 16/2018 z dnia 12.02.2018 r. Zarządzenie Nr 175/2012 z dnia 24.10. 2012 r. Rektora Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach w sprawie: tworzenia studiów podyplomowych w zakresie „Żywienie Człowieka w zdrowiu i chorobie” w Wydziale Zdrowia Publicznego w Bytomiu od roku akademickiego 2012/2013.
Regulamin studiów podyplomowych w Śląskim Uniwersytecie Medycznym w Katowicach określa Zarządzenie nr 9/2020 z dnia 27 stycznia 2020 r.
Wysokość opłat za studia podyplomowe w Wydziale Nauk o Zdrowiu w Bytomiu w Śląskim Uniwersytecie Medycznym w Katowicach reguluje Zarządzenie Nr 110/2021 z dnia 07.07.2021 r. Rektora SUM
Zasady pobierania opłat za usługi edukacyjne na studiach prowadzonych w Śląskim Uniwersytecie Medycznym w Katowicach określa Zarządzenie nr 200/2019 z dnia 17 grudnia 2019 r. Rektora SUM