Enologia
Studia Podyplomowe
Studia Podyplomowe
W ostatnich latach obserwowany jest w Polsce dynamiczny rozwój branży winiarskiej wynikający m.in. z rosnącej sprzedaży i spożycia wina. Gwałtownie wzrasta również liczba importerów tego trunku. Powstają winnice, w których prowadzone są uprawy licznych odmian winorośli, a także produkowane jest wino o niepowtarzalnym bogactwie oraz różnorodności smaków i aromatów. Studia podyplomowe w zakresie Enologii pozwolą słuchaczowi pozyskać i zgłębić wiedzę oraz nabyć umiejętności związane z szeroko pojętą tematyką wina (uprawa krzewów winorośli i odmianoznawstwo, technologia produkcji i chemia wina, analiza sensoryczna wina, podstawy sommelierstwa, aspekty zdrowotne spożywania wina, aspekty prawne i wiele innych).
Po ukończeniu studiów podyplomowych na kierunku Enologia absolwenci uzyskają wiedzę merytoryczną, nowe umiejętności oraz kompetencje określone w wymaganych dla kierunku efektach uczenia się. Absolwent będzie posiadał teoretyczna wiedzę interdyscyplinarną i umiejętności praktyczne pozwalające na zrozumienie problemów technologii produkcji wina, klasyfikacji, normowania jakości, oceny mikrobiologicznej, chemicznej, sensorycznej oraz instrumentalnej. Będzie znał i zrozumie problemy uprawy winorośli, typologii i regionów winiarskich oraz obowiązujących regulacji prawnych z zakresu enologii i sytemu prawa winiarskiego. Zapozna się z czynnikami wpływającymi na właściwości prozdrowotne wina i różnymi aspektami sommelierstwa.
Studia podyplomowe Enologia skierowane są do osób posiadających tytuł zawodowy magistra (ukończone studia drugiego stopnia lub jednolite studia magisterskie, wg. PRK VII poziom), bądź tytuł zawodowy licencjata (ukończone studia pierwszego stopnia, wg. PRK VI poziom) i zamierzających pogłębić swoją wiedzę merytoryczną oraz zdobyć nowe umiejętności w zakresie enologii.
Studia podyplomowe Enologia są formą studiów niestacjonarnych i trwają 2 semestry. Zajęcia będą odbywały się w soboty i niedziele, 1-2 razy w miesiącu.
Studia obejmują 216 godzin dydaktycznych, realizowanych w kontakcie z nauczycielem akademickim (I semestr – 96 godzin, II semestr – 120 godzin),
w tym:
Program studiów obejmuje moduły zajęć związane z praktycznym przygotowaniem zawodowym, którym przypisano punkty ECTS w wymiarze większym niż 50% liczby punktów ECTS, o której mowa w ust.1 pkt 2, służąca zdobywaniu przez słuchacza umiejętności praktycznych i kompetencji społecznych (na podstawie art. 28 ust. 1 pkt 11-12 i 16 ustawy z dnia 20 lipca 2018 roku – Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce (Dz.U. z 2018 roku, poz. 1668) i Rozporządzenia Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego z dnia 27 września 2018 r. w sprawie studiów (Dz. U. z 2018 r. poz. 1861 z póź. zm.).
Łączna liczba punktów ECTS = 30.
Do pobrania: plan_ksztalcenia, efekty_kształcenia
Warunkiem ukończenia niestacjonarnych studiów podyplomowych jest zaliczenie wszystkich zajęć, stosownie do wymogów przewidzianych w programie studiów oraz zdanie egzaminu kończącego kształcenie podyplomowe.
Miejsce realizacji:
Harmonogram zajęć zostanie podany w terminie co najmniej 14 dni przed datą uruchomienia studiów.
Termin rekrutacji: od 22.07-30.09.2022 r.
Rekrutacja prowadzona w systemie on-line: https://sf.sum.edu.pl/UiROpr
Wymagane dokumenty:
Koszt studiów na kierunku Enologia wynosi 6 720 zł. (studia trwają 2 semestry),
w tym: za semestr zimowy – 3 360 zł., za semestr letni – 3 360 zł.
Słuchacze dokonujący opłaty za studia podyplomowe jednorazowo za semestr, wnoszą ją w pełnej wysokości w następujących terminach:
1) za semestr zimowy – do dnia 14 października,
2) za semestr letni – do dnia 28 lutego.
Słuchacze dokonujący opłaty za studia podyplomowe w ratach za semestr, wnoszą ją w czterech równych ratach w następujących terminach:
1) za semestr zimowy:
2) za semestr letni:
Wpłata powinna być dokonana na indywidualny numer rachunku bankowego słuchacza wygenerowany w systemie elektronicznym Wirtualny Dziekanat z podaniem tytułu wpłaty: „Wydział Nauk Farmaceutycznych w Sosnowcu opłata za studia podyplomowe na kierunku: ……..”, rata ….. .
Zarządzenie nr 120/2022 z dnia 18.07.2022 w sprawie: wysokości opłat za studia podyplomowe w Wydziale Nauk Farmaceutycznych w Sosnowcu podjęte od roku akademickiego 2022/2023.
dr hab. n. med. Ilona Bednarek, profesor SUM
– nr telefonu: 32 364 1273
– e-mail: ibednarek@sum.edu.pl
dr hab. n. med. Ilona Bednarek, prof. SUM;
prof. zw. dr hab. Jan Malicki – Uniwersytet Śląski w Katowicach;
Były dziekan i prodziekan Wydziału Filologicznego Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach. Autor prawie 400 publikacji, w tym 18 książek monograficznych i 24 edycji zapomnianych, dawnych tekstów. Był też promotorem 30 doktorantów z Polski i Czech. Wielu z nich jest obecnie profesorami tytularnymi. Z jego inicjatywy tytuł doktora h. c. U.Śl. otrzymał Eugene Jonesco. Był recenzentem dorobku Tadeusza Różewicza. Był też dyrektorem Biblioteki Śląskiej w Katowicach, kierując nią w okresie budowy nowego gmachu. Z jego inicjatywy powstała Pracownia Konserwacji, w której konserwowano i digitalizowano nowojorskie Archiwum Powstań Śląskich, zbiory Biblioteki Jasnogórskiej i Muzeum Auschwitz. Był przewodniczącym Krajowej Rady Bibliotecznej i Rady d/s Narodowego Zasobu Bibliotecznego przy Ministrze Kultury i Dziedzictwa Narodowego. Był rektorem Akademii Wina w Stowarzyszeniu „Akademia Wina” działającego w Promnicach k. Pszczyny przez 20 lat. W tym czasie wygłosił 80 wykładów o winie i kulturze. Opublikował też szereg tekstów m. In. Wino jak życie. Promnicka dekada wina i kultury. Ze zbiorów Biblioteki Śląskiej, Katowice 2008; Li Taj Po: Pieśni o winie, Katowice 2015; ostatnio zaś artykuł w tomie: Regionalizm i tożsamość kulturowa. Winiarstwo a media. Warszawa – Zielona Góra 2021.
dr hab. Jerzy Lisek – Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach, Pracownia Uprawy i Nawożenia Roślin Sadowniczych;
Jerzy Lisek – doktor habilitowany nauk rolniczych w zakresie ogrodnictwa, profesor Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach.
Absolwent Uniwersytetu Rolniczego w Plovdiv (Bułgaria), na wydziale Uprawa Winorośli i Ogrodnictwo. Od początku drogi zawodowej związany jest z Instytutem Sadownictwa i Kwiaciarstwa (obecnie Instytut Ogrodnictwa-Państwowy Instytut Badawczy) w Skierniewicach, gdzie po ukończeniu studiów podjął pracę w roku 1986. Aktualnie jest pracownikiem Zakładu Uprawy i Nawożenia Roślin Ogrodniczych. Zajmuje się dwoma zagadnieniami. Pierwsze z nich to ampelografia (odmianoznawstwo winorośli) oraz agrotechnika winorośli – cięcie, pielęgnacja i nawożeniem winnego krzewu. Jest kuratorem kolekcji winorośli, w której znajduje się obecnie ponad 350 genotypów winorośli. Drugą grupą tematów badawczych, którą realizuje jest herbologia, czyli interdyscyplinarna gałąź wiedzy zajmująca się biologią, ekologią i zwalczaniem chwastów. Prowadzi badania nad skutecznością środków chwastobójczych, składem gatunkowym zbiorowisk chwastów w sadach i jagodnikach i szeroko rozumianą ochroną upraw sadowniczych przed chwastami z uwzględnieniem zasad integrowanej ochrony.
Jest autorem lub współautorem 50 recenzowanych publikacji naukowych, autorem kilku książek, licznych doniesień konferencyjnych, ponad 330 artykułów popularno-naukowych w czasopismach ogrodniczych z zakresu uprawy, odmianoznawstwa winorośli i herbologii oraz współautorem licznych metodyk Integrowanej Ochrony, Integrowanej Produkcji oraz Programów Ochrony roślin sadowniczych.
Radosław Froń – Podkarpacka Akademia Wina, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie, Serwis „Prawo Alkoholowe;
Radosław Froń – prawnik specjalizujący się w problemach prawnych rynku napojów alkoholowych, dziennikarz i sędzia winiarski, autor bloga paragrafwkieliszku.pl oraz serwisu prawoalkoholowe.pl, wykładowca Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie oraz Podkarpackiej Akademii Wina w Jaśle, współzałożyciel oraz członek rady Fundacji na Rzecz Rozwoju i Promocji Winiarstwa Galicja Vitis, współwłaściciel krakowskiego browaru „Browar Dwie Wieże” oraz marki destylatów rzemieślniczych „Destyl”.
Monika Bielka-Vescovi – Szkoła Sommelierów w Krakowie;
Monika Bielka-Vescovi jest dyrektorem Szkoły Sommelierów i honorową prezeską stowarzyszenia Kobiety i Wino, wykładowcą na Uniwersytecie Jagiellońskim w Krakowie w ramach przedmiotu enologia w Collegium Medicum, oraz na studiach podyplomowych „Wiedza o Winie. Media, rynek, kultura” w Collegium Civitas w Warszawie. Monika wykłada także w Podkarpackiej Akademii Wina w Jaśle, Napa Valley Wine Academy w Napa California i Ukrainina Wine & Spirit School w Kijowie . Dyplom sommelierski zdobyła w Denver Kolorado z International Sommelier Guild pracując jednocześnie jako sommelier oraz manager w najbardziej prestiżowych restauracjach w USA w Memphis, TN i Boulder, CO a po absolutorium została head sommelierem i dyrektorem zakupu win w pięciogwiazdkowych hotelach sieci Six Senses w Tajlandii i na Malediwach. Monika posiada także certyfikat WSET Diploma z londyńskiej szkoły Wine and Spirit Education Trust oraz tytuł Weinakadmieker z austriackiej Weinakademie Österreich. Monika jest dyplomowanym trenerem przygotowującym kandydatów do londyńskiego egzaminu wiedzy o winie WSET Level 1-3 oraz Ambasadorem Stowarzyszenia Sommelierów Europejskich w Polsce jak również Ambasadorem wody Kinga Pienińska. W latach 2009, 2010, 2016, 2017, 2018 karty win stworzone przez Monikę zdobyły prestiżowe nagrody amerykańskiego magazynu Wine Spectator. Monika zasiada jako juror na międzynarodowych konkursach: Meininger, Vinoforum, Enoexpo, Galicja Vitis, Hungarina National Wine Contest, International Rose Competition, Cool Climate Award. Monika jest dzennikarzem winiarskim piszem.in. . do Czasu Wina, Magazynu Wino, Kukbuka, Lente i Lounge oraz serwisów internetowych jak Interia czy też blogów jak Kobieta i Wino. Jest ona także współautorką publikacji enologicznych. Z okazji 25-lecia Twojego Stylu została wyróżniona jako jedna z 25 kobiet inspirujących do sukcesu własnej firmy. Monika otrzymała także nagrodę lidera małych i średnich przedsiębiorstw przyznawaną przez magazyn Law Business Quality oraz została akademikiem w londyńskim Institute of Masters of Wine Stage 2.
mgr Jacek Penczek – współwłaściciel Winnicy „Patria” w Imielinie.
Ze światem winiarskim związany od 14 lat. Z wykształcenia ekonomista. Praktycznie od początku pracy zawodowej poświęcił się swojej pasji – winiarstwu. Zdobywał doświadczenie podczas zagranicznych wyjazdów na winnicach w Węgrzech i Austrii.
Założyciel i współwłaściciel Winnicy Patria – jednej z pierwszych winnic na Górnym Śląsku, jak i w Polsce. Wykorzystuje śląskie warunki i potencjał podglebia wapienno-dolomitowego, dzięki czemu udaje się uzyskać cenioną wśród degustatorów mineralność w winie. Każdy krzew zna od podszewki, lecz odpowiedzialny jest głównie za produkcję wina. Nadzoruje i uczestniczy przy każdym procesie w winnicy, jak i w winiarni, prowadzących do efektu finalnego jakim jest uzyskanie gotowych butelek wina. Na podstawie doświadczenia w polskim klimacie dobiera autorskie mieszanki odmian i metody winifikacji oraz dojrzewania tworząc niepowtarzalny styl win z Górnego Śląska, które z powodzeniem sprzedawane są w Polsce i za granicą. Swą wiedzą i doświadczeniem dzieli się prowadząc degustacje i szkolenia winiarskie.
oraz
prof. dr hab. n. med. Tomasz Wąsik;
Prof. dr. hab. n. med. Tomasz J. Wąsik, kierownik Katedry i Zakładu Mikrobiologii i Wirusologii Wydziału Nauk Farmaceutycznych w Sosnowcu, Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach.
Działalność naukowo-badawcza stanowi kontynuację badań rozpoczętych w Thomas Jefferson University i Drexel University w Filadelfii nad rolą osobniczych i wirusowych czynników w etiopatogenezie zakażenia HIV. Wyniki badań prowadzonych już w SUM, w ramach programów UE CASCADE i EuroCoord, pozwoliły określić rolę genetycznych czynników osobniczych i wirusowych w szerzeniu się epidemii HIV w Polsce, oraz wyjaśnić powiązania filogenetyczne wirusa obrazujące jego zmienność i ewolucję molekularną. Istotną wartością podjętych badań jest określenie stopnia transmisji mutacji związanych z lekoopornością wśród osób z świeżym zakażeniem HIV. Ponadto jest zaangażowany w badania nad rolą czynników genetycznych w rozwoju chorób prionowych, badania wrażliwości klinicznych szczepów gronkowców na naturalne związki polifenolowe o działaniu przeciwbakteryjnym i badania zmian struktury populacji bakterii glebowych w obecności antybiotyków.
Jest członkiem Polskiego Towarzystwa Naukowego AIDS, International AIDS Society (IAS) oraz Kolegium Medycyny Laboratoryjnej w Polsce, gdzie pełni funkcję przewodniczącego Grupy Roboczej do spraw Mikrobiologii i Parazytologii.
Laureat nagród i wyróżnień, m.in. Nagrody Zespołowej Ministra Zdrowia, licznych nagród Rektora Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach za działalność naukową, nagrody środowiska studenckiego SUM „Seropozytywny Wykładowca” dla nosicieli pasji w nauczaniu. Odznaczony Brązowym Krzyżem Zasługi.
dr hab. n. farm. Wojciech Baran, prof. SUM
Kwalifikacje zawodowe: absolwent Wydziału Chemicznego Politechniki Śląskiej w Gliwicach (1987) oraz Studium Pedagogicznego w Instytucie Kształcenia Nauczycieli w Katowicach (1990). Stopień doktora nauk farmaceutycznych uzyskany na Śląskiej Akademii Medycznej w Katowicach (2006). Stopień doktora habilitowanego uzyskany na Wydziale farmaceutycznym Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie (2013).
Miejsce pracy: od 1999 roku do chwili obecnej -Zakład Chemii Ogólnej i Nieorganicznej, Katedra Chemii Ogólnej i Analitycznej, Śląski Uniwersytet Medyczny, (od 2020r prof. SUM) Adres e-mail, wbaran@sum.edu.pl
Zainteresowania naukowe: pozostałości farmaceutyków w środowisku, oczyszczanie ścieków, fotokataliza, zaawansowane procesy utleniania, ekotoksykologia, mechanizmy chemiczne i kinetyczne reakcji.
Zainteresowania pozanaukowe: fotografia, turystyka górska, nurkowanie.
dr hab. n. farm. Jacek Drobnik
dr hab. n. farm. Jacek Drobnik, adiunkt w Katedrze i Zakładzie Botaniki Farmaceutycznej i Zielarstwa na Wydziale Nauk Farmaceutycznych ŚUM. Interesuje się naukowo historią leku roślinnego i roślin leczniczych, historią botaniki farmaceutycznej, metodami dokumentacji botanicznej w farmacji. Publikuje prace z zakresu etnofarmacji współczesnej i historycznej. w których zajmuje się zastosowaniem leczniczym roślin i mszaków. Prowadzi wykłady z przedmiotów: Historia farmacji i Historia kosmetologii oraz fakultet pt. Historia leku roślinnego.
dr hab. n. farm. Krzysztof Marciniec
Swoje zainteresowania syntezą organiczną rozpocząłem w czasie studiów chemicznych na Uniwersytecie Śląskim w Katowicach, gdzie 1994 roku uzyskałem tytuł magistra chemii. Jednakże fascynacje naukami chemicznymi rozwijałem już w szkole średniej, gdzie w roku 1989 w Technikum Chemicznym w Tarnowie uzyskałem tytuł zawodowy technika chemika.
W 2002 roku uzyskałem tytuł doktora nauk farmaceutycznych na Wydziale Nauk Farmaceutycznym Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach, a 2019 stopień doktora habilitowanego. Pracuję w Katedrze i Zakładzie Chemii Organicznej SUM na stanowisku adiunkta naukowo-dydaktycznego, gdzie prowadzę zajęcia dydaktyczne ze studentami kierunku Farmacja oraz Medycyna Laboratoryjna z przedmiotu chemia organiczna. Jestem współautorem wielu skryptów dla studentów oraz publikacji naukowych. Posiadam uprawnienia pedagogiczne uprawniające do nauczania chemii w szkole.
dr n. farm. Sławomir Kurkiewicz
zatrudniony na stanowisku adiunkta w Katedrze Analizy Instrumentalnej WNF w Sosnowcu SUM w Katowicach. W 1992 ukończył studia na Wydziale Matematyki, Fizyki i Chemii Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach na kierunku Chemia i od tego czasu specjalizuje się w analizie chemicznej z wykorzystaniem technik instrumentalnych. Jego zainteresowania naukowe koncentrują się na zastosowaniu technik chromatograficznych i spektrometrii mas w badaniu związków biologicznie czynnych, w tym leków, narkotyków, sterydów anabolicznych oraz innych ksenobiotyków w płynach ustrojowych.
W 2004 roku otrzymał Indywidualną Nagrodę Ministra Zdrowia za pracę dotyczącą oceny struktury bakteryjnych kwasów tłuszczowych, natomiast za osiągnięcia naukowe w badaniu struktury barwników melaninowych został pięciokrotnie wyróżniony Zespołową Nagrodą Rektora Śląskiego Uniwersytetu Medycznego. Był również jednym z głównych wykonawców projektu: Badanie i wdrożenie przełomowego systemu odzysku energii z piekarników w ramach Działania 1.4 Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego, który w 2015 r. zdobył wyróżnienie Polskiej Agencji Rozwoju i Przedsiębiorczości (PARP) w kategorii Innowacyjny projekt.
Jest współautorem 1 rozdziału w książce oraz 41 pełnotekstowych publikacji (polskich i zagranicznych) o łącznym współczynniku IF=57,818 i 808 pkt. MNiSW. Prace cytowane były 492 razy, a Index Hirscha wynosi 12. Był promotorem czternastu prac magisterskich i trzech licencjackich obronionych na Śląskim Uniwersytecie Medycznym oraz jednej pracy magisterskiej obronionej na Wydziale Matematyczno – Przyrodniczym Bergischen Universität Wuppertal (stan na 06.2020 r.).
lek. med. Jacek Zimoch
Przyjęcia interesantów – od poniedziałku do piątku w godzinach: 8:00-15:00.
Obsługa administracyjna
Dziekanat Wydziału Nauk Farmaceutycznych w Sosnowcu
Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach,
ul. Jedności 8, 41-200 Sosnowiec
Tel. 32 364 1140
e-mail: podyplom_farm@sum.edu.pl
Regulamin studiów podyplomowych w Śląskim Uniwersytecie Medycznym w Katowicach określa Zarządzenie nr 113/2022 z dnia 12 lipca 2022 r.
Zarządzenie Nr 154/2018 z dnia 06.08.2018 r. Rektora Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach w sprawie: utworzenia studiów podyplomowych w zakresie „Enologia” w Wydziale Farmaceutycznym z Oddziałem Medycyny Laboratoryjnej od roku akademickiego 2018/2019.
Zasady pobierania opłat za usługi edukacyjne na studiach prowadzonych w języku polskim w Śląskim Uniwersytecie Medycznym w Katowicach określa Uchwała nr 36/2020 z dnia 22.04.2021 r. Senatu Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach (podlinkować) Programy studiów podyplomowych na kierunku: Enologia reguluje Uchwała Rady Wydziału Nr 214/17/18 z dnia 12.07.2018 r. w sprawie kształcenia na studiach podyplomowych w zakresie Enologii.
Zarządzenie nr 120/2022 z dnia 18.07.2022 w sprawie: wysokości opłat za studia podyplomowe w Wydziale Nauk Farmaceutycznych w Sosnowcu podjęte od roku akademickiego 2022/2023.