Edukacja zdrowotna z uwzględnieniem bezpieczeństwa żywności i żywienia
Studia Podyplomowe
Studia Podyplomowe
Studia podyplomowe „Edukacja zdrowotna z uwzględnieniem bezpieczeństwa żywności i żywienia” mają na celu zaznajomić z problematyką w zakresie czynników warunkujących zdrowie oraz zagrożeń zdrowotnych występujących w środowisku zamieszkania, nauki i pracy. Słuchacze poznają dostępne narzędzia do oceny czynników biologicznych, społeczno-ekonomicznych i kulturowo-środowiskowych, warunkujących stan zdrowia jednostki i społeczeństwa.
Studia podyplomowe „Edukacja zdrowotna z uwzględnieniem bezpieczeństwa żywności i żywienia” skierowane są do:
Słuchaczami studiów podyplomowych mogą być osoby, które legitymują się dyplomem ukończenia studiów wyższych.
Studia podyplomowe „Edukacja zdrowotna z uwzględnieniem bezpieczeństwa żywności i żywienia” są formą studiów niestacjonarnych, realizowanych w formie wykładów, seminariów i ćwiczeń. Zajęcia będą odbywać się kolejno w modułach tematycznych. Maksymalnie 8 godzin lekcyjnych dziennie w wyznaczone co dwa tygodnie terminy zjazdów (soboty i niedziele).
Studia obejmują łącznie 195 godzin dydaktycznych, w tym:
+ 1605 godzin w ramach prawy własnej słuchacza.
Do pobrania: siatka godzin
Program studiów obejmuje moduły zajęć związane z praktycznym przygotowaniem zawodowym, którym przypisano punkty ECTS w wymiarze większym niż 50% liczby punktów ECTS, o której mowa w ust.1 pkt 2, służąca zdobywaniu przez studenta umiejętności praktycznych i kompetencji społecznych (na podstawie art. 28 ust. 1 pkt 11-12 i 16 ustawy z dnia 20 lipca 2018 roku – Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce (Dz.U. z 2018 roku, poz. 1668) i Rozporządzenia Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego z dnia 27 września 2018 r. w sprawie studiów (Dz. U. z 2018 r. poz. 1861 z póź. zm.).
Łączna liczba punktów ECTS = 60.
Warunkiem ukończenia niestacjonarnych studiów podyplomowych jest zaliczenie wszystkich zajęć, stosownie do wymogów przewidzianych w programie studiów oraz napisanie pracy dyplomowej.
Miejsce realizacji: Wydział Nauk o Zdrowiu w Bytomiu Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach (Zabrze, ul. Jordana 19).
Harmonogram zajęć zostanie podany w terminie co najmniej 14 dni przed datą uruchomienia studiów.
Termin rekrutacji: 28.06.2021 do 30.09.2021 lub do wyczerpania limitu miejsc.
Wymagane dokumenty, które należy złożyć, aby podlegać rekrutacji:
Kandydaci ubiegający się o przyjęcie na studia podyplomowe ww. dokumenty składają osobiście lub w formie listu poleconego na adres:
Dziekanat Wydziału Nauk o Zdrowiu w Bytomiu
Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach,
ul. Piekarska 18, 41-902 Bytom,
z dopiskiem na kopercie „studia podyplomowe”.
Przyjęcia interesantów – od poniedziałku do piątku w godzinach: 8:00-15:00.
Uwaga: minimalna liczba zgłoszeń do uruchomienia edycji – 12 os. lub 20 os.
Koszt studiów: 2 780,00 zł
Słuchacze dokonują opłaty za studia podyplomowe jednorazowo lub w ratach w następujących terminach:
Opłaty wnoszone są na:
nr konta bankowego ING Bank Śląski S.A. O/Katowice 43 1050 1214 1000 0023 1209 8318 z podaniem tytułu wpłaty: „Wydział Nauk o Zdrowiu w Bytomiu opłata za rok…./sem……. studiów podyplomowych na kierunku: …………”
Wysokość opłat za studia podyplomowe w Wydziale Nauk o Zdrowiu w Bytomiu w Śląskim Uniwersytecie Medycznym w Katowicach reguluje Zarządzenie Nr 110/2021 z dnia 07.07.2021 r. Rektora SUM
Zasady pobierania opłat za usługi edukacyjne na studiach prowadzonych w Śląskim Uniwersytecie Medycznym w Katowicach określa Zarządzenie nr 200/2019 z dnia 17 grudnia 2019 r. Rektora SUM
dr hab. nauk o zdrowiu Tomasz Holecki prof. SUM
Kierownik Zakładu Ekonomiki i Zarządzania w Ochronie Zdrowia Wydziału Nauk o Zdrowiu w Bytomiu. Członek Polskiego Towarzystwa Zdrowia Publicznego oraz Stowarzyszenia Narodowego Funduszu Ochrony Zdrowia w Katowicach, a także Koordynator Wydziałowy Stowarzyszenia Szkół Zdrowia Publicznego w Europie (ASPHER).
Praktyk zarządzania w systemie ochrony zdrowia, posiadający uprawnienia do zasiadania w radach nadzorczych spółek Skarbu Państwa.
Zainteresowania naukowo-badawcze Pana Profesora skupione są wokół zarządzania w ochronie zdrowia oraz zarządzania publicznego, a także zdrowia publicznego ze szczególnym uwzględnieniem roli samorządu terytorialnego.
Autor ponad 170 recenzowanych publikacji z w/w obszaru oraz uczestnik europejskich i krajowych projektów badawczych z zakresu zdrowia publicznego, zarządzania publicznego i klasteringu, m.in. takich jak: „Regionalne zróżnicowania w dostępie do świadczeń medycznych jako konsekwencja sprawności zarządzania publicznym systemem opieki zdrowotnej”, „Funkcjonowanie sektora podstawowej opieki zdrowotnej w Polsce oparciu o praktykę lekarza rodzinnego”, “Health Impact Assessment in new member states and pre-accession countries” oraz „Regionalny klaster ochrony zdrowia”.
Autor lub współautor branżowych raportów i ewaluacji, w tym m.in. „Badanie jakości i adekwatności wsparcia edukacyjnego udzielonego pracownikom sektora ochrony zdrowia w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki” zrealizowane na zlecenie Ministerstwa Zdrowia czy raport „Evidence Briefs for Policy to Improve Primary Health Care” zrealizowany na zlecenie Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) we współpracy z Ministerstwem Zdrowia, jako element programu Evidence – Informed Policy Network (EVIPNet).
Marek Kardas, dr hab. n. o zdrowiu
technolog żywności i żywienia człowieka, certyfikowany specjalista ds. analiz sensorycznych, kierownik Zakładu Technologii i Oceny Jakości Żywności Katedry Dietetyki Wydziału Nauk o Zdrowiu w Bytomiu Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach. Autor licznych publikacji naukowych (artykułów, rozdziałów, monografii). Uczestnik wielu staży naukowo badawczych oraz szkoleń, m. in. z zakresu zastosowania innowacyjnych metod dydaktycznych (mentoring, learning – by – doing). Aktualne zainteresowania naukowo badawcze dotyczą sensorycznej oceny jakości żywności i jej znaczenia w kształtowaniu preferencji.
Marek Kardas, dr hab. n. o zdrowiu
technolog żywności i żywienia człowieka, certyfikowany specjalista ds. analiz sensorycznych, kierownik Zakładu Technologii i Oceny Jakości Żywności Katedry Dietetyki Wydziału Nauk o Zdrowiu w Bytomiu Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach. Autor licznych publikacji naukowych (artykułów, rozdziałów, monografii). Uczestnik wielu staży naukowo badawczych oraz szkoleń, m. in. z zakresu zastosowania innowacyjnych metod dydaktycznych (mentoring, learning – by – doing). Aktualne zainteresowania naukowo badawcze dotyczą sensorycznej oceny jakości żywności i jej znaczenia w kształtowaniu preferencji.
Katarzyna Brukało
doktor nauk o zdrowiu, MBA w ochronie zdrowia, asystent dydaktyczny w Zakładzie Polityki Zdrowotnej Katedry Zdrowia Publicznego Śląskiego Uniwersytetu Medycznego.Zainteresowania naukowe: polityka żywieniowa, lokalna polityka zdrowotna, dietetyka kliniczna.
Nominowana przez Europejską Federacją Stowarzyszeń Dietetyków – The European Federation of the Associations of Dietitians na członka European Specialist Dietetic Network (ESDN) for Older Adults na kadencję 2020 – 2024.
Realizator i badacz w licznych międzynarodowych projektach naukowych pod auspicjami Światowej Organizacji Zdrowia oraz Unii Europejskiej, m.in.:
• Essential Public Health Operations (EPHOs; 2015)
• Joint Action on Nutrition and Physical Activity (JANPA; 2015-2018)
• Joint Action on Health Equity Europe (JAHEE; 2018-2021)
• Policy Evaluation Network (PEN; 2019-2021)
• Joint Action on implementation of validated best practices in Nutrition (Best Re-MaP; 2020-2022)
Odbyła również 3-tygodniowy wyjazd szkoleniowy na Uniwersytet w Lund w Szwecji, czego efektem było uzyskanie tytułu trenera kompetencji miękkich (Soft Skills & Entrepreneur- Training of Trainers).
Pełniąc rolę eksperta Ministerstwa Zdrowia z zakresu zdrowia publicznego współtworzyła Mapy Potrzeb Zdrowotnych w zakresie niewydolności serca. Aktualnie, zaangażowana również w realizację projektu „ProfiBaza” realizowanego przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny.
Prowadzi także działania z zakresu promocji zdrowia oraz edukacji i poradnictwa żywieniowego, szczególnie wśród osób starszych (ze szczególnym uwzględnieniem osób cierpiących na choroby neurodegeneracyjne).
Laureatka nagród JM Rektora za działalność naukową i dydaktyczną, a także laureatka konkursu Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego „Trans.Formation.Doc” oraz „Młodzi Zdolni-Mój Pomysł dla Polski (2016)”. Zajęła IV miejsce w Plebiscycie Osobowość Roku 2019-województwo śląskie w kategorii Nauka, gdzie była nominowana za ważną społecznie działalność naukową.
dr n.med. Elżbieta Szczepańska
Dr n. med. Elżbieta Szczepańska nauczyciel akademicki Zakładu Żywienia Człowieka, Katedry Dietetyki, Wydziału Nauk o Zdrowiu w Bytomiu Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach. Autorka publikacji naukowych, realizator projektów naukowych i dydaktycznych oraz członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki. W ramach pracy dydaktycznej prowadzi zajęcia dla studentów studiów I i II stopnia kierunku Dietetyka oraz studentów studiów doktoranckich i podyplomowych.
Dr n. med. Beata Całyniuk
zatrudniona w strukturach Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach od 2002 roku. Jest pracownikiem Zakładu Żywienia Człowieka, Katedry Dietetyki na Wydziale Nauk o Zdrowiu w Bytomiu.
Całe życie zawodowe związane jest z kształceniem studentów kierunku dietetyka. Od wielu lat organizuje działania Polskiego Towarzystwa Dietetyki. Obecnie pełni funkcję v-ce Prezesa Polskiego Towarzystwa Dietetyki oraz przewodniczącej oddziału śląskiego.
Dr n. o zdr. Justyna Nowak
Dietetyk kliniczny, psychodietetyk. Absolwentka studiów licencjackich, magisterskich oraz doktoranckich Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach. Pracownik naukowy oraz dydaktyczny Katedry Profilaktyki Chorób Metabolicznych, Wydziału Nauk o Zdrowiu, Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach. Od 2012 roku zdobywa doświadczenie jako dietetyk w pracy z pacjentem. Autorka i współautorka licznych publikacji naukowych, podręczników dla studentów dietetyki, wystąpień na konferencjach naukowych krajowych oraz zagranicznych.
Adres do korespondencji: Katedra Profilaktyki Chorób Metabolicznych SUM, ul. Piekarska 18, 41-902 Bytom. Telefon: 32 39 76 541. Adres email: justyna.nowak@sum.edu.pl
dr hab. n. o zdrowiu Agata Piekut
Kierownik Zakładu Zdrowia Środowiskowego w Katedrze Zdrowia Środowiskowego, Wydział Nauk o Zdrowiu w Bytomiu SUM. Absolwentka Wydziału Nauk o Zdrowiu w Bytomiu, SUM. W pracy badawczej zajmuje się identyfikacją i analizą czynników ryzyka zdrowia przenikających do organizmu człowieka w procesie oddychania z pyłowymi zanieczyszczeniami powietrza, drogą pokarmową wraz z żywnością, a w przypadku dzieci i młodzieży również drogą pozażywieniową. Inne obszary zainteresowań naukowych to: wpływ środowiskowych zagrożeń na stan zdrowia dzieci, zanieczyszczenia powietrza i jego wpływ na zdrowie człowieka, ryzyko zdrowotne konsumentów wynikające ze spożywania zanieczyszczonej żywności, skutki zdrowotne wynikające z narażenia populacji na zanieczyszczenia środowiska.
dr n. med. Agata Kiciak
Pracownik Zakładu Żywienia Człowieka WZP w Bytomiu w latach 2003-2013, pracownik Zakładu Technologii i Oceny Jakości Żywności Katedry Dietetyki WNOZ w Bytomiu od 2013 roku. Ukończone studia – kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka. Uzyskany tytuł specjalisty w dziedzinie: Promocja zdrowia i edukacja zdrowotna (Państwowy Egzamin Specjalizacyjny w dziedzinach mających zastosowanie w ochronie zdrowia, 2013r.).
Uczestniczy w pracach Polskiego Towarzystwa Dietetyki (sekretarz w zarządzie PTD – Oddziału Województwa Śląskiego). Główny obszar zainteresowań badawczych – ocena sposobu żywienia oraz nawyków żywieniowych różnych grup populacyjnych, ocena wiedzy i zachowań konsumenckich w zakresie problematyki zdrowotnej żywności oraz wykorzystanie analizy sensorycznej w ocenie jakości żywności.
dr inż. Agnieszka Bielaszka
Agnieszka Bielaszka studiowała w Akademii Rolniczej im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, gdzie ukończyła Kierunek Technologia Żywności i Żywienie Człowieka z tytułem magistra inżyniera. Od 2003 r. jest pracownikiem Śląskiej Akademii Medycznej, następnie Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach, na stanowisku asystent w Zakładzie Technologii Żywności i Oceny Jakości Żywności, Katedry Dietetyki, Wydziału Nauk o Zdrowiu w Bytomiu. Od 2005 r. jest członkiem Polskiego Towarzystwa Dietetyki. W 2008 r. obroniła rozprawę doktorską i uzyskała tytuł doktora nauk medycznych w zakresie biologii medycznej na Wydziale Lekarskim z Oddziałem Lekarsko- Dentystycznym w Zabrzu. Czynnie uczestniczy w funkcjonowaniu Wydziału Nauk o Zdrowiu w Bytomiu, poprzez udział w projektach, pracach Komisji Rekrutacyjnej, Zespole ds. Promocji Wydziału; organizowanie konferencji, warsztatów kulinarno-edukacyjnych dla dzieci i młodzieży. Od 2014r jest opiekunem Studenckiego Koła Naukowego przy Zakładzie Technologii i Oceny Jakości Żywności, Katedry Dietetyki, Wydziału Nauk o Zdrowiu w Bytomiu, Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach. Jest opiekunem studentów studiów II stopnia Kierunku Dietetyka i promotorem prac dyplomowych (licencjackich i magisterskich), oraz 6 prac podyplomowych.
mgr Wiktoria Staśkiewicz
Magister dietetyki klinicznej, absolwentka Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach. Wiedzę w zakresie Żywienia i Suplementacji Osób Aktywnych Fizycznie zdobywała kończąc studia podyplomowe na Akademii Wychowania Fizycznego im. Jerzego Kukuczki w Katowicach. Obecnie doktorantka na Wydziale Nauk o Zdrowiu Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach oraz asystent dydaktyczny w Zakładzie Technologii i Oceny Jakości Żywności Katedry Dietetyki. Autorka licznych monografii naukowych. Doświadczenie zawodowe zdobywała poprzez pracę z pacjentem indywidualnym oraz współpracę z zakładami żywienia zbiorowego. Aktualne zainteresowania naukowo badawcze dotyczą wiedzy oraz nawyków żywieniowych profesjonalnych piłkarzy nożnych.
mgr Marta Buczkowska
Ukończyła studia na Wydziale Biologii i Ochrony Środowiska (kierunek: biotechnologia) Uniwersytetu Śląskiego. Staże zawodowe: laboratorium mikrobiologiczne firmy Jogser oraz laboratorium akredytowane J.S. Hamilton Poland Ltd. Oddział Katowice W 2008 r. rozpoczęła pracę na Wydziale Nauk o Zdrowiu w Bytomiu, Śląskiego Uniwersytetu Medycznego, gdzie pracuje do dnia dzisiejszego w Katedrze Toksykologii i Uzależnień. W 2018 r. z powodzeniem wszczęła przewód doktorski na stopień naukowy doktora nauk o zdrowiu i aktualnie jest na etapie finalizowania pracy doktorskiej. Na dorobek naukowy mgr Buczkowskiej składają się prace o łącznym Impact Factor: 6,266, Punktacja MNiSW: 332,000. Zainteresowania naukowe: nadzór nad żywnością; toksykologia, w tym toksykologia żywności ze szczególnym uwzględnieniem substancji nieodżywczych (zwłaszcza histaminy), dodatków do żywności oraz mykotoksyn; wybrane aspekty higieny środowiskowej. Poza pracą dydaktyczną mgr Buczkowska prowadzi regularne badania laboratoryjne, także w ramach Koła Naukowego.
Obsługa administracyjna
e-mail: sekretariatwnozb@sum.edu.pl
tel.: (32) 397-65-30;
Studia powstały na postawie Zarządzenia Nr 32/2018 z dnia 29.01.2018 r. Rektora Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach w sprawie: utworzenia studiów podyplomowych w zakresie „Edukacja zdrowotna z uwzględnieniem bezpieczeństwa żywności i żywienia” w Wydziale Zdrowia Publicznego w Bytomiu od roku akademickiego 2017/2018.
Studia, są prowadzone zgodnie z programem studiów określonym Uchwala Nr 56/2017/2018 Rady Wydziału Zdrowia Publicznego w Bytomiu z dnia 18 stycznia 2018 r.
Regulamin studiów podyplomowych w Śląskim Uniwersytecie Medycznym w Katowicach określa Zarządzenie nr 9/2020 z dnia 27 stycznia 2020 r.
Wysokość opłat za studia podyplomowe w Wydziale Nauk o Zdrowiu w Bytomiu w Śląskim Uniwersytecie Medycznym w Katowicach reguluje Zarządzenie Nr 110/2021 z dnia 07.07.2021 r. Rektora SUM
Zasady pobierania opłat za usługi edukacyjne na studiach prowadzonych w Śląskim Uniwersytecie Medycznym w Katowicach określa Zarządzenie nr 200/2019 z dnia 17 grudnia 2019 r. Rektora SUM